Μπακλαβάς με Φιστίκια Αιγίνης.!
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκα
- ½ κιλό βούτυρο γάλακτος λιωμένο
- ½ κιλό φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη άσπρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
για το σιρόπι:
- 1 φλιτζάνι νερο
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι μέλι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
- 4-5 καρφάκια γαρύφαλλου
- 1 μπαστουνάκι κανέλας
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, τα φιστίκια Αιγίνης, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στο μέγεθος του πάτου του ταψιού.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε το ταψί (και τα πλαϊνά) πολύ καλά με το βούτυρο.
- Απλώνουμε τα φύλλα κρούστα αλείφοντας κάθε φύλλο με αρκετή ποσότητα βουτύρου. Κάθε 6 ρίχνουμε μία στρώση του μείγματος από τους ξηρούς καρπούς.
- Συνεχίζουμε να στρώνουμε φύλλα κρούστας και μείγμα ξηρών καρπών εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
- Περιχύνουμε το υπόλοιπο βούτυρο πάνω στον μπακλαβά.
- Το μυστικό για καλό αφράτο μπακλαβά είναι η επάλειψη κάθε φύλλου με αρκετό βούτυρο, ώστε να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους.
- Με ένα αιχμηρό μαχαίρι κόβουμε το μπακλαβά διαγωνίως, ώστε να βγουν τα κομμάτια σε σχήμα ρόμβου.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και ψήνουμε το μπακλαβά για 40 με 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
- Απομακρύνουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Για το σιρόπι
- Ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι, το τριμμένο γαρύφαλλο, τα καρφάκια γαρύφαλλου και το μπαστουνάκι κανέλας σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
- Περιχύνουμε το βραστό σιρόπι πάνω στον κρύο μπακλαβά.
- Σερβίρουμε το μπακλαβά κρύο.
- Καλή σας απόλαυση.!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου