Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Μπακλαβάς με Φιστίκια Αιγίνης.!

Τι θα χρειαστούμε:

  •  1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκα
  •  ½ κιλό βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  •  ½ κιλό φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη άσπρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
για το σιρόπι:
  •     1 φλιτζάνι νερο
  •   1 φλιτζάνι ζάχαρη
  •  1 φλιτζάνι μέλι
  •  ¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  •  4-5 καρφάκια γαρύφαλλου
  • 1 μπαστουνάκι κανέλας
Εκτέλεση:
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, τα φιστίκια Αιγίνης, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στο μέγεθος του πάτου του ταψιού.
  2.  Με ένα πινέλο αλείφουμε το ταψί (και τα πλαϊνά) πολύ καλά με το βούτυρο.
  3.  Απλώνουμε τα φύλλα κρούστα αλείφοντας κάθε φύλλο με αρκετή ποσότητα βουτύρου. Κάθε 6 ρίχνουμε μία στρώση του μείγματος από τους ξηρούς καρπούς.
  4.  Συνεχίζουμε να στρώνουμε φύλλα κρούστας και μείγμα ξηρών καρπών εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
  5. Περιχύνουμε το υπόλοιπο βούτυρο πάνω στον μπακλαβά.
  6.  Το μυστικό για καλό αφράτο μπακλαβά είναι η επάλειψη κάθε φύλλου με αρκετό βούτυρο, ώστε να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους. 
  7. Με ένα αιχμηρό μαχαίρι κόβουμε το μπακλαβά διαγωνίως, ώστε να βγουν τα κομμάτια σε σχήμα ρόμβου. 
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και ψήνουμε το μπακλαβά για 40 με 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
  9. Απομακρύνουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
  10. Για το σιρόπι
  11. Ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι, το τριμμένο γαρύφαλλο, τα καρφάκια γαρύφαλλου και το μπαστουνάκι κανέλας σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
  12. Περιχύνουμε το βραστό σιρόπι πάνω στον κρύο μπακλαβά. 
  13. Σερβίρουμε το μπακλαβά κρύο.
  14. Καλή σας απόλαυση.!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου