Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Σπανακόπιτα..!

Παλαιά συνταγή σπανακόπιτας από την μητέρα μου..

Τι θα χρειαστούμε:

για το φύλλο:

  • 1.κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσης.
  • 3.κ.σ βούτυρο.
  • 1 και 1/2 κ.γ ξύδι.
  • 1.φλιτζ. του καφέ λάδι.
  • 3. κούπες νερό χλιαρό.
  • 1 πρέζα αλάτι.
  • 1 αυγό και 2 κ.σ λάδι .(για την επάλειψη

για την γέμιση: 

  • 1/2 κιλό σπανάκι.
  • 1/2 κιλό πράσο ή μαρούλι. (εγώ βάζω πράσο έχει ποιο γλυκιά γεύση )
  • 2.μεγάλα κρεμμύδια ξερά.
  • 5.κρεμμύδια φρέσκα.
  • 250 γρ. φέτα.
  • 250 γρ . ανθότυρο.(εγώ βάζω το Καραλής)
  • 3.αυγά.
  • Άνηθο.(ανάλογα με τα γούστα)
  • Αλάτι , Πιπέρι.

Εκτέλεση:

  1. Για το φύλλο: Αρχικά βάζουμε σχεδόν όλο το αλεύρι μέσα σε ένα μεγάλο μπόλ. (αφήνουμε λίγο μέσα για το άνοιγμα). 
  2. Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στο αλεύρι μετά προσθέτουμε το ξύδι το λάδι το αλάτι .
  3. Αρχίζουμε και το πλάθουμε προσθέτοντας σιγά , σιγά το νερό ( μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο).
  4. Τέλος ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία λεία ζύμη.
  5. Εφόσον την πλάσουμε την αφήνουμε να ξεκουραστεί λιγάκι μέχρι να κάνουμε την γέμιση . 
  6. Για την γέμιση: Πλένουμε τα χορταρικά  και τα στραγγίζουμε πολύ καλά .
  7. Εφόσον τα έχουμε πλύνει και στραγγίξει τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπόλ.
  8. Μετά κόβουμε τα κρεμμύδια τον άνηθο και τα προσθέτουμε μέσα στα χορταρικά.
  9. Προσθέτουμε τα αυγά ένα, ένα και και τα τυριά θρυμματισμένα.
  10. Τέλος ρίχνουμε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά.
  11. Εφόσον έχουμε φτιάξει και την γέμιση ξανά πιάνουμε το φύλλο και το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη . 
  12. Ανοίγουμε  το φύλλο σε πάχος περίπου 3mm .
  13. Σε ένα καλά λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο και απλώνουμε την γέμιση μας .
  14. Τέλος σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και το χαράζουμε σε ίσα μέρη.
  15. Σε ένα πιάτο χτυπάμε ένα αυγό με 2 κ.σ λάδι και το περνάμε με ένα πινέλο πάνω στο φύλλο.
  16. Ψήνουμε στους 200οC  για 1 ,1/2  ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει από πάνω και κάτω.!
  17. Καλή σας όρεξη...!     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου