Σπανακόπιτα..!
Παλαιά συνταγή σπανακόπιτας από την μητέρα μου..
Τι θα χρειαστούμε:
για το φύλλο:
- 1.κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσης.
- 3.κ.σ βούτυρο.
- 1 και 1/2 κ.γ ξύδι.
- 1.φλιτζ. του καφέ λάδι.
- 3. κούπες νερό χλιαρό.
- 1 πρέζα αλάτι.
- 1 αυγό και 2 κ.σ λάδι .(για την επάλειψη)
για την γέμιση:
- 1/2 κιλό σπανάκι.
- 1/2 κιλό πράσο ή μαρούλι. (εγώ βάζω πράσο έχει ποιο γλυκιά γεύση )
- 2.μεγάλα κρεμμύδια ξερά.
- 5.κρεμμύδια φρέσκα.
- 250 γρ. φέτα.
- 250 γρ . ανθότυρο.(εγώ βάζω το Καραλής)
- 3.αυγά.
- Άνηθο.(ανάλογα με τα γούστα)
- Αλάτι , Πιπέρι.
Εκτέλεση:
- Για το φύλλο: Αρχικά βάζουμε σχεδόν όλο το αλεύρι μέσα σε ένα μεγάλο μπόλ. (αφήνουμε λίγο μέσα για το άνοιγμα).
- Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στο αλεύρι μετά προσθέτουμε το ξύδι το λάδι το αλάτι .
- Αρχίζουμε και το πλάθουμε προσθέτοντας σιγά , σιγά το νερό ( μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο).
- Τέλος ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία λεία ζύμη.
- Εφόσον την πλάσουμε την αφήνουμε να ξεκουραστεί λιγάκι μέχρι να κάνουμε την γέμιση .
- Για την γέμιση: Πλένουμε τα χορταρικά και τα στραγγίζουμε πολύ καλά .
- Εφόσον τα έχουμε πλύνει και στραγγίξει τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπόλ.
- Μετά κόβουμε τα κρεμμύδια τον άνηθο και τα προσθέτουμε μέσα στα χορταρικά.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα, ένα και και τα τυριά θρυμματισμένα.
- Τέλος ρίχνουμε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά.
- Εφόσον έχουμε φτιάξει και την γέμιση ξανά πιάνουμε το φύλλο και το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη .
- Ανοίγουμε το φύλλο σε πάχος περίπου 3mm .
- Σε ένα καλά λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο και απλώνουμε την γέμιση μας .
- Τέλος σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και το χαράζουμε σε ίσα μέρη.
- Σε ένα πιάτο χτυπάμε ένα αυγό με 2 κ.σ λάδι και το περνάμε με ένα πινέλο πάνω στο φύλλο.
- Ψήνουμε στους 200οC για 1 ,1/2 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει από πάνω και κάτω.!
- Καλή σας όρεξη...!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου